VRIJWILLIGER IN DE SCHIJNWERPER – STEFFEN JANSMA

VRIJWILLIGER IN DE SCHIJNWERPER – STEFFEN JANSMA
12-10-2024 Berry

Een leuk initiatief bij v.v. Blauw-Wit ’81!
Elk kwartaal interviewen we een vrijwilliger die binnen onze mooie vereniging actief is.
We stellen vragen over verschillende onderwerpen zoals de positieve punten van onze vereniging en de taken die hij/zij uitvoert.
Een vereniging is ten slotte nergens zonder haar vrijwilligers!

Dit kwartaal is Steffen Jansma onze ‘Vrijwilliger in de Schijnwerper’. Hieronder maak je kennis met deze enthousiaste en trouwe vrijwilliger!

Naam
Steffen Jansma.

Woonplaats
De Moer.

Verliefd/verloofd/getrouwd/kinderen
Samenwonend met Bellamy; samen hebben we twee kindjes, Veerle (4) en Hidde (3).

Werk/opleiding
Na mijn hbo-opleiding Bouwkunde in Tilburg ben ik aan de slag gegaan als vergunningverlener en handhaver bij de gemeente Tholen. Daarna ben ik als bouwkundig tekenaar gaan werken bij Bouwbedrijf Vrolijk, eerst vanuit Zevenbergen, daarna vanuit Moerdijk en inmiddels is het bedrijf verhuisd naar Breda. Ik werk daar nu als projectmanager Design & Build en zit daar prima op mijn plek.

Hobby’s
Zwemmen en Egym bij De Vennen in Dongen. En vooral ook erop uit met het gezin; op vakantie met de caravan of gewoon lekker naar de Efteling. Gezellige dingen met vrienden ondernemen doe ik uiteraard ook graag.

Wat is jouw favoriete muziek?
Ik houd van verschillende soorten muziek, van house tot Nederlandstalig en ook feesttentmuziek kan ik waarderen. Het Moers Pinksterweekend is elk jaar weer een hoogtepuntje.

Waar kijk je graag naar op tv?
Een goede serie op Netflix.

Favoriete voetbalclub
Willem II is mijn favoriete club. Noodgedwongen ben ik ook een NAC bezoeker, doordat ik van Karel Vrolijk (eigenaar Bouwbedrijf Vrolijk) af en toe verplicht mee moet.

Favoriete speler
Als keeper zijnde is Edwin van der Sar altijd mijn voorbeeld geweest.

Wat is jouw vrijwilligerstaak bij Blauw-Wit?
In 2019 ben ik door Eric Kuijpers bij de Bouwcommissie gevraagd en dat doe ik met veel plezier. Bart van Beek en Jelger Jansma zijn hier ook bij betrokken en als er iets gedaan moet worden, kunnen we altijd rekenen op een grote groep vrijwilligers die voor ons klaar staan om mee te helpen.

Naast de Bouwcommissie ben ik ongeveer acht jaar geleden leider geworden bij Heren 4, het team dat nu bekend staat als Heren 3. Toen er genoeg aanwas vanuit de jeugd was bijgekomen, heb ik vorig seizoen het Heren 35+ team opgericht en daar ben ik nu leider van.

Wanneer ben je vrijwilliger geworden?
Een jaar of acht geleden als leider van Heren 4.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Destijds dreigde Heren 4 uit elkaar te vallen. Ik ben toen de kar mee gaan trekken om het team weer op sterkte te krijgen. Ik voetbalde daar en was tevens leider, totdat mijn heup niet meer wilde en ik noodgedwongen met voetballen moest stoppen. Ik ben toen leider gebleven en door de verjonging in het team met jongens als Lex den Boer, Lars van Leijsen, Max Claassen en Bram van Zijl, die met ons mee gingen voetballen, is er daarna nog meer jeugd bij gekomen.

Hoeveel tijd ben je er aan kwijt?
Het is wisselend. Met de Bouwcommissie is het soms intensief, als er klussen geklaard moeten worden, maar soms is het ook een tijdje rustig. Gemiddeld ben ik er ongeveer 2 uur per week mee bezig.

Wat is er leuk aan jouw vrijwilligerstaak?
Het is gewoon mooi om iets terug te kunnen doen voor de club. Bij de Bouwcommissie kan ik mijn expertise inbrengen en op die manier mijn steentje bijdragen. En ik vind het altijd weer bijzonder dat er zo veel vrijwilligers klaar staan om te helpen. En nu bij Heren 35+ vind ik het mooi om een vriendenelftal bij elkaar te kunnen houden. Er is zelfs een aantal oud studiegenoten terug gekomen naar Blauw-Wit om in dit team te voetballen. Hoe mooi is dat.

Wat is er minder leuk aan?
Eigenlijk niets, maar als ik toch iets moet noemen, dan is het dat intensieve klussen/verbouwingen vaak in de vakantieperiode moeten gebeuren.

Wat is het leukste/mooiste wat je (als vrijwilliger) bij Blauw-Wit hebt meegemaakt?
Dat zijn toch echt de winterstopfestijntjes met het team. Een tweedaagse stedentrip, waarover we eerst acht keer moeten vergaderen om vervolgens in drie uur tijd de hele trip te regelen.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog geen vrijwilligerstaak uitvoeren?
Kijk eens mee wat er achter de schermen allemaal gebeurt bij de club. Want er gebeurt echt heel veel en je kunt altijd iets voor de club betekenen. Het is niet alleen heel interessant en leerzaam, maar vooral ook heel leuk en mooi om daaraan te kunnen bijdragen.

Wat vind jij de belangrijkste/positieve kenmerken van Blauw-Wit?
De saamhorigheid. Iedereen is welkom en iedereen hoort erbij.

Hoe ziet Blauw-Wit er volgens jou over 10 jaar uit?
Ik hoop vooral dat de identiteit van de club in stand blijft. Normen en waarden staan bij Blauw-Wit hoog in het vaandel en ik hoop dat de volgende generatie dit voortzet.

Heb je nog suggesties of verbeterpunten?
Nee, eigenlijk niet. De club is op dat vlak al goed bezig door ieder jaar te innoveren en te vernieuwen.

Onze vorige ‘Vrijwilliger in de Schijnwerper’, Tessa Verbunt, heeft een vraag voor jou: “Beste Steffen, de Technische Commissie zoekt nog een vertegenwoordiger bij de senioren. Is dit wellicht iets voor jou?”
Het is zeker interessant, dus wellicht in toekomst, wanneer de kinderen wat ouder zijn.

Welke vrijwilliger verdient volgens jou een bloemetje en wordt de volgende ‘Vrijwilliger in de Schijnwerper’? En wat zou je diegene willen vragen?
Ik wil graag Peter Jansen voordragen. Peter zet zich ook al jaren in voor onze club, niet alleen als voorzitter, maar ook op vele andere vlakken. Mijn vraag: “Beste Peter, jij zet je al zo lang in voor de club. Wat is jouw drijfveer om dit al zo lang te doen, wat brengt het jou en wat wil je meegeven aan potentiële nieuwe vrijwilligers?”

Beste Steffen, bedankt voor het leuke en gezellige interview, maar bovenal ontzettend bedankt voor jouw inzet als vrijwilliger voor onze mooie vereniging!

Heb jij na het lezen van dit interview ook zin om als vrijwilliger iets te betekenen voor onze mooie club?
Stuur dan een mailtje naar vrijwilligers@blauwwit81.nl